H Αγκυρα διευρύνει διαρκώς τον κατάλογο των «απαιτήσεων»

H Αγκυρα διευρύνει διαρκώς τον κατάλογο των «απαιτήσεων»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο βιβλίο του ο τέως πρωθυπουργός κ. Κων. Σημίτης, αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο των λεγόμενων διμερών, διερευνητικών επαφών, έχει θέσει ως «μείζον» και το θέμα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Οπως, ωστόσο, προκύπτει από συζητήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, αλλά και από επίσημα έγγραφα της τουρκικής διπλωματίας, η Αγκυρα φέρεται να θέτει στο τραπέζι των συνομιλιών – επαφών, όχι μόνο τις «γκρίζες ζώνες», αλλά και το σύνολο των μονομερών διεκδικήσεων ή και ζητημάτων που εγείρει σε βάρος της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, έναντι της ελληνικής θέσης ότι «συζητάμε μόνο το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας», η τουρκική πλευρά:

– Ζητεί διμερείς διακανονισμούς για: 1) Το εύρος των χωρικών υδάτων -με εν ισχύ την απειλή πολέμου για το ενδεχόμενο επέκτασης από την Ελλάδα πέραν των 6 μιλίων των χωρικών της υδάτων, και του εθνικού εναέριου χώρου- δεν αναγνωρίζει τα 10 μίλια. 2) Το θέμα του FIR Αθηνών και την οριοθέτηση των περιοχών έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο -διεκδικεί τη «διχοτόμηση» του Πελάγους, ως προς την επιχειρησιακή δυνατότητα της κάθε χώρας.

– Εγείρει, με ακραίες εκφράσεις, ζήτημα καταπίεσης των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη, που εξακολουθεί να την αποκαλεί «τουρκική», και όχι μουσουλμανική.

– Επιχειρεί να εγκλωβίσει σε διμερές επίπεδο -ως αντικείμενο διαπραγματεύσεων- διεθνούς εμβέλειας θέματα, όπως η Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Παράλληλα, η Αγκυρα προπαγανδίζει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, κείμενα, τα οποία εμφανίζουν την Ελλάδα ως χώρα απολυταρχικού καθεστώτος, που διώκει τον Τύπο, τις θρησκευτικές και εθνικές (τουρκική και μακεδονική) μειονότητες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή